فينتك و بانكها
امروزه توسعه فينتك و تاثير آن بر صنعت بانكداري بسيار مورد توجه قرار گرفته است. پيدايش فينتكها چالشها و فرصتهايي را براي صنعت بانكداري به وجود آورده است. فينتكها و بانكها به طور همزمان رقيب و شريك يكديگر شدهاند اما همكاري آنها بسيار سودمند است و فرصتهاي قابل توجهي براي هر دو طرف به وجود ميآورد. بانكهاي سنتي به منظور كسب سهم بازار و بهرهمندي از حاشيه سود بيشتر و رقابت با بانكهاي داراي خدمات مالي نوآور، نيازمند مشاركت و همكاري با فينتكها به خصوص شركتهايي هستند كه خدمات مالي مكمل با فعاليتهاي بانك ارائه ميدهند.
از اينرو بانكها بايد به افزايش سرمايهگذاري در فين تك، تجديدنظر در كانالهاي توزيع خدمت و استانداردسازي واحدهاي اداري بانك اقدام نمايند. فينتك به چالشي تبديل شده است كه ميتواند به فرصت تغيير يابد زيرا فراهمكننده انعطافپذيري بيشتر، عمكرد بهتر و تجميع خدمات است.
وازه فين تك به "كنسرسيوم تكنولوژي خدمات مالي" اشاره دارد و پروژهاي است كه نوسط سيتي گروپ براي شبيهسازي همكاري تكنولوژيكي ايجاد شده است. امروزه فينتك يك اسم مرتبط با شركتهايي است كه از تكنولوژيهاي نوآورانه مدرن براي توانمندسازي ارائه خدمات مالي استفاده ميكنند. در حقيقت، فين تك بازار جديدي است كه تكنولوژي و مالي را با هم يكپارچه ميكنند و ساختارهاي مالي سنتي را با فرآيندهاي تكنولوژي محور جايگزين مينمايد. بر طبق تعريف گزارش اكسنچر و سي بي اينسايت شركتهاي فين تك ارائهدهنده تكنولوژيهايي براي بانكداري و تامين مالي شركت، بازارهاي سرمايه، تحليل دادههاي مالي و مديريت پرداختها هستند. پيدايش فين تك در سال 2008 در آفريقا آغاز شد. زماني كه موسسه غير بانكي كنيا يك سرويس مالي موبايل به نام ام-پزا (M-Peza) ارائه داد كه انقلابي در سيستم بانكداري كنيا به وجود آورد.. ام پزا يك سرويس بانكداري موبايل است كه كاربران را قادر به ذخيره و انتقال پول از طريق تلفن همراه ميسازد. ام پزا در كنيا براي دستيابي افراد غير بانكي به خدمات مالي معرفي شد.
نوآوريهاي پرداخت فينتك چشمانداز جديدي را در بخش ديجيتال صنعت مالي به وجود آوردهاند. فينتك هم چنين با ارائه بستري براي بانكها و مو سسات غير بانكي به تسهيل سرويسهاي پرداخت و انتقال بين شبكهاي ميپردازد. بانكها با همكاري با فينتكها ميتوانند درآمد خود را 3 تا 5 درصد افزايش دهند.
بانكها به منظور توانمندسازي قابليتهاي انتخاب و پيشگويي خود و افزايش كيفيت سبد سهام به سمت پنج حوزه كليدي فين تك جذب خواهند شد. انتخابهاي پيش روي بانكها در زمينه همكاري با فينتكها (توسعه دروني، مالكيت يا مشاركت) به وضعيت فعلي آنها و بلوغ فينتك در حوزه مربوطه بستگي دارد. اين پنج حوزه عبارتند از: تجزيه و تحليل مشتري، اعتبار سنجي جامع، ارائه تحربه مشتري به صورت كاملا ديجيتال، پيادهسازي بسترهاي ادغام شده ديجيتال، مديريت سبد سهام.
همان طور كه اشاره شد يكي از حوزههاي فينتك كه براي همكاري با بانكها بسيار مناسب است حوزه اعتبار سنجي است. بسياري از مدلهاي امتيازدهي بانكها براي محصولات يا بخش خاصي طراحي نشدهاند. تعداد زيادي از بانكها به تكنولوژيهاي تطبيقي مانند يادگيري ماشين براي اعتبارسنجي نياز دارند. در مقابل، بسياري از فينتك ها الگوريتم هاي امتيازدهي جامع و انعطافپذير بر مبناي كلان دادهها، هوش مصنوعي و كيفيت شبكه براي اعتبارسنجي(اعتبار سنجي) و پردازش مستمر دانش مرتبط با ريسك توسعه دادهاند. بانكها پس از ارزيابي توانمنديهاي اعتبار سنجي خود و مقايسه آن با مزيتهاي بالقوهاي كه همكاري با فين تكهاياعتبارسنجي براي آنها به ارمغان ميآورد به ضرورت همكاري و مشاركت با فينتكهاي اعتبار سنجي پي خواهند برد. سامانه هاي اعتبار سنجي دردنيا از مدتها قبل درحال فعاليت مي باشند .جالب اينجاست كه شركتهاي اعتبار سنجي مختلفي بصورت تخصصي درصنايع مختلف و با موضوعات مختلف درحال فعاليت مي باشند .در ايران نيز شركتهاي اعتبارسنجي در اواسط سال 97 شروع بكار كرده اند و برخي اعتبارسنجي اشخاص حقيقي و بخشي ديگر اعتبار سنجي اشخاص حقوقي را انجام مي دهند .در اين راستا شركت هوش و دانش سپهر با ارائه سامانه آيس و با يهرهگيري از راهكارهاي هوشمند بر بستر وب و با ايجاد زير ساخت مناسب و بهرهمندي از دامنه گستردهاي از دادههاي اعتباري به ارائه رتبه اعتباري بر مبناي رفتار پيشين مالي ميپردازد و بستري همگاني براي استفاده از اين خدمات را براي هم ميهنان فراهم آورده است.
برچسب: ،